KAARSENMAKERIJ

Kaarsenmakerij Victoria is de ambachtelijke kaarsenmakerij in het historische vestingstadje Bourtange. U vindt ons in één van de zijstraten van de markt, gevestigd in een soldatenbarak, alwaar de victorie herleeft anno het jaar 1742!

 

De kaarsenmakerij van Bourtange bestaat al sinds de allereerste wederopbouw van Bourtange-Vesting. Eén van de oudste methodes van het kaarsenmaken, het handmatig dompelen, wordt in deze kaarsenmakerij nog dagelijks beoefend. Maar toch heeft de tijd hier niet stilgestaan, de oude en nieuwe technieken zijn met elkaar versmolten zodat er een groot en divers assortiment is ontstaan, alles handgemaakt in Bourtange! Deze kaarsen en een leuk assortiment kaarsenaccessoires vindt u het winkelgedeelte van de kaarsenmakerij.

De kaarsenmaakster heeft zoveel plezier aan haar werk, dat ze dit graag wil delen met de bezoekers van Bourtange. Daarom is het mogelijk om tijdens uw dagje uit zelf kaarsen te maken. Iedere  dag kunt u binnenlopen om een brokkenkaars te maken, maar op de zondag is het ook mogelijk om zelf kaarsen te dompelen, een onvergetelijke ervaring voor de kinderen, maar ook voor de volwassenen is het mooi om een eigen vakantiesouveniertje te maken.

 

Tijdens de verschillende schoolvakanties worden er diverse creatieve activiteiten georganiseerd voor kinderen. Zo wordt een druilerige en hangerige dag, een prachtige vakantiedag. Verschillende thema's komen voorbij: vogelhuisjes, grashoofdjes, mozaïeken.... en dat alles passend bij het jaargetijde. Deze activiteiten worden aangekondigd op Facebook.

Kortom: Kaarsenmakerij Victoria bezorgt u niet alleen de leukste kaarsen, maar ook veel plezier en gezelligheid!

Ambachtelijk Assortiment

Ons gehele assortiment bestaat uit ambachtelijk gemaakte kaarsen, dit houd in dat alle kaarsen met de hand gemaakt zijn.Veelal door ons, maar soms komen we zoiets leuks tegen van een andere kaarsenmakerij, dat we u die niet willen onthouden. Op deze manier proberen we u een zo'n compleet mogelijk assortiment aan te bieden. De kaarsenmaakster adviseert u graag over de kaarsen, zo weet u wát u koopt of wát u geeft.

 

Zo zijn er stearinekaarsen, herkenbaar aan hun heldere vlam; de lotuskaars, met een opbloeiende rand tijdens het branden; druipkaarsen; wie kent ze niet; bijenwaskaarsen, bekend om hun eigenachtige geur. Binnenkort hopen we ons assortiment uit te breiden met de soyakaarsen, deze kaarsen staan beken als weinig milieubelastend, die willen we dus héél graag in de winkel hebben! In onze collectie gietkaarsen vind u kaarsen in verschillende vormen en kleuren, van rond tot vierkant, van schildpad tot olifant en van ei tot paddenstoel.

 

Telkens weer zijn we op zoek naar nieuwe ideeën, vormen en kleuren, passend bij de seizoenen, passend bij de trends.


 Met onderstaande tips brandt uw kaars langer en mooier:

  • zet kaarsen nooit in de tocht, of in de buurt van een warmtebron. Door de luchtstroom zal de kaars gaan walmen
  • Brand dikke kaarsen voor minimaal 2 uur. U voorkomt hiermee dat er een "gat" in de kaars brandt.
  • Knip af en toe het lont bij, vroeger noemde men dat "de kaars snuiten", dit voorkomt walmen/
  • Wanneer u de kaars uitdoet, duw dan de bovenzijde naar binnen, zo zal de kaars tot de onderkant opbranden.
  • Zet de kaars altijd op een stevige en niet brandbare ondergrond en zet het uit de buurt van brandbare materialen.
  • Zorg dat de kaars rechtstaat.
  • Laat uw huisdier of kind nooit alleen met een brandende kaars.

 

onvergetelijke kaarsen

dompelkaarsen maken

 

dompelkaars op rek

 

Ga naar boven