BOURTANge

 .........de tijd verstrijkt, terwijl u geniet......

Bourtange is een vrij toegankelijk historisch vestingstadje in Groningse Westerwolde, grenzend aan Drenthe. Het kent vele gezichten en staat staat bekend om de heerlijke stilte, je hoort alleen de vogels en de vriendelijkheid van de mensen, ........ maar eens in de zoveel tijd barst de folklore los. Tijdens het hoogseizoen, van maart tot en met oktober, worden er verschillende historische festivals georganiseerd met muziek, dans en de mooiste ambachten en kramen.

 

Dagje uit

Tijdens een dagje uit is het heerlijk genieten, wandelen door de straatjes en over de stadswallen, je indenken hoe het is geweest in het jaar 1742. Hoe werd geprobeerd om Bourtange te belegeren, maar dat is nooit gelukt. Binnen de vestingswallen was het vrede, vreugde en vriendelijkheid en zo is het altijd gebleven.

Kinderen

DSCN1394Kinderen vinden het fijn om op ontdekking te gaan, ze klimmen en klauteren op het kanon en verstoppen zich in het wachtershuisje.
De molentrap... voordat u het weet staan ze bovenaan en de echoput mag écht niet vergeten worden.... wedden dat u meedoet? De eenvoud van het genieten keert terug. En dit alles terwijl u heerlijk rondwandelt door de straatjes en over de stadswallen met een uitzicht tot in de verre horizon. 

 

 

 

Wat er te doen is

Het middelpunt van Bourtange is de markt, omlijst door monumentale Lindebomen en in de lommer van deze bomen is het heerlijk vertoeven op het terras.  Aan de markt zijn verschillende winkeltjes en uw kinderen zullen graag de oudhollandse snoepwinkel in  duiken, voor snoep die u nog kent uit uw eigen kindertijd. (www.oudhollandssnoep.nl) En wat denkt u van het Lutje Winkeltje, het kleinste kruidenierswinkeltje dat u ooit heeft gezien. Hier kunt u terecht voor al die dingen die u vergeten bent. Net buiten de vestingswallen is er De Sikkepit, hier kunnen ook kano's gehuurd worden. 

 

 

Musea

Zoals gezegd is Bourtange vrij toegankelijk, maar wanneer u de verschillende musea wilt bezoeken dan kunt bij de entree (VVV) een kaartje kopen, deze kosten 8,50 euro voor volwassenen en 4,00 voor kinderen (0-5 jaar gratis). U kunt dan een bezoek brengen aan De Synagoge, Het Kruithuis, Terra Morra, De Filmzaal en de Kapiteinswoning. Groepen kunnen via info@bourDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l verschillende arrangementen boeken. Zo kunt u een prachtige rondleiding krijgen en kunt u voor de gelegenheid ook een kanonsschot aanvragen. Ja... wie wil er nu geen kanonsschot kado krijgen.....

Festivals

De historische festivals, ze zijn tot over de grenzen bekend. Alle festivals hebben een eigen thema, maar allemaal staan ze bol van muziek, historische ambachten en kramen. U kijkt uw ogen uit bij de leuke historische kramen en hier en daar worden er situaties nagespeeld zoals ze waren in 1742.  Op verschillende plekken zijn er kampementen, hier wordt een weekend lang geleeft zoals in 1742. Overal branden kampvuurtjes met daarboven een pruttelpannetje. Op het marktplein staat de kastelein u op te wachten met een heus vat heerlijke wijn en u wordt uitgenodigd op één van de terassen te zitten en te genieten van álle mensen die er zijn en te kijken in welke bijzondere kledij zich hebben gehuld.

Kaarsenmakerij

Natuurlijk mag een bezoek aan de kaarsenmakerij Victoria niet uitblijven. Deze is gevestigd in een gereconstrueerd soldatenbarrak, in één van de zijstraatjes van het marktplein. U kijkt uw ogen uit in de sfeervolle winkel met  een uitgebreid assortiment van handgemaakte kaarsen en zepen. U zult de kaarsenmaakster aan het werk zien en natuurlijk nodigt zij u uit om ook zelf uw kaarsen te dompelen samen met uw kinderen, want wie heeft er nu als kind geen kaarsen gedompeld? De kaarsenmaakster heet u van harte welkom!

Meer informatie

Bij de ingang van Bourtange is de VVV gevestigd, hier kunt u terecht met al uw vragen en vindt u verschillende boeken over het ontstaan en de historie van Bourtange en haar omgeving en alle informatie over wat er te doen is in de omgeving. Dit is tevens het punt waar u de toegangskaartjes kunt kopen voor de diverse musea. 

Wanneer u met een groep Bourtange wilt bezoeken, zijn er verschillende arrangementen mogelijk. Dit en alle informatie vindt u op de website van Bourtange.

www.bourtange.nl

Ga naar boven